Zondagsopenstelling Noardeast-Fryslân

In de coalitieonderhandelingen heeft SIN aangegeven dat de winkelopenstelling op zondagen in de gehele gemeente belangrijk is voor consumenten en ondernemers. Dit was voor S!N een van de voorwaarden om deel te nemen aan de coalitie.

S!N is blij dat de Raad gisteravond heeft ingestemd met invoering van het zogenaamde ‘Kollumer model’. In Kollum kan er al enige tijd op zondag gewinkeld worden, maar wel met respect voor de zondagsrust en daarom alleen ‘s middags. Ondernemers mogen hun winkel tussen 12 en 18 uur openen. Dit model werkt prima.

In Dongeradeel was de zondagsopenstelling voor de detailhandel beperkt tot 12 keer per jaar, en in Ferwerderadeel was er geen zondagopenstelling tot nu toe. Omdat er nu één grote gemeente is, moet dit gelijk worden getrokken. Openstelling was ook een wens van ondernemers.

SIN heeft daarbij aangegeven dat de ondernemers vrij moeten zijn in hun keuze om open te gaan of gesloten te blijven, en dat er rekening moet worden gehouden met diegenen die in alle rust op de zondagen de kerk willen bezoeken.SIN is dan ook tevreden met de beslissing van de gemeenteraad dat in de hele gemeente Noardeast-Fryslân de winkels op zondag open mogen van 12 tot 18 uur. Hiermee is rekening gehouden met kerkbezoek, en met de wensen van consumenten en ondernemers.

Een succes voor SIN en het eerste behaalde doel vanuit de coalitieonderhandelingen.