Weer excuses wethouder vanwege fietsbrug en Schreiersbrug

En alweer waren er excuses van wethouder Pytsje de Graaf vanwege de Schreiersbrug en de nieuwe fietsbrug over Het Grootdiep in Dokkum. “Ik ha jim net dúdlik ynformearre, myn ekskuses dêrfoar,” zei ze donderdagavond in de raad. Dongeradeel Sociaal/S!N vroeg zich hardop af hoe ze de wethouder nu nog kunnen vertrouwen. Maar de overige partijen accepteerden de excuses en daarmee was de angel er weer even uit.

Even, want wethouder De Graaf gaf zelf aan ‘binnen nu en een maand’ uitsluitsel te willen hebben over de financiering van de bruggen. En dat heeft alles te maken met het conflict dat de gemeente Dongeradeel op dit moment heeft over de overname van de Schreiersbrug. Het opknappen van die brug kost miljoenen meer dan in eerste instantie berekend en daarom wil de provincie de Schreiersbrug niet meer voor één miljoen overnemen, zoals aanvankelijk was afgesproken. Een extra betaling aan de provincie hangt de wethouder dan ook nog steeds boven het hoofd.

Ondertussen is er, door aangescherpte wet- en regelgeving, sprake van een overschrijding van vier ton op de nieuwe fietsbrug over Het Grootdiep; die op 1,5 miljoen was begroot. Precies een jaar geleden bood De Graaf haar excuses aan, omdat ze de raad daarover te laat had geïnformeerd. Eind november meldde ze nog blij dat de vier ton overschrijding op de fietsbrug door de provincie zou worden betaald. Heel bijzonder! Zeker in het licht van het conflict met de provincie dat al enkele jaren voortsleept en waarover nog steeds geen duidelijkheid is.

De vier ton overschrijding, blijkt nu, wordt dan ook niet door de provincie betaald, maar moet alsnog uit de gemeentekas worden bijgepast. DS/S!N gaf aan dat zij de excuses van de wethouder dan ook wel erg makkelijk vindt. De raad wordt te pas en te onpas in vertrouwen geïnformeerd over zaken die gevoelig van karakter zijn en dat heeft de wethouder in dit geval niet gedaan. Ook was de raad niet op de hoogte van het conflict met de provincie en heeft zij de raad verkeerd geïnformeerd over wie de vier ton overschrijding op de fietsbrug nu moet betalen.

De overige fracties aanvaarden echter allemaal de excuses van de wethouder. De FNP had zelfs ‘alle begrip’ en het CDA noemde alleen de ‘informatievoorziening onhandig’. En zelfs de VVD, die net als DS/S!N vaak erg kritisch is op het functioneren van de wethouder, wilde er ‘geen consequenties aan verbinden’.

Kortom, DS/S!N stond alleen in haar gebrek aan vertrouwen in de wethouder en koos er dan ook voor om de wethouder te houden aan haar eigen uitspraak dat ze ‘binnen nu en een maand’ uitsluitsel wil hebben over de financiering van de bruggen. Ook al wilde ze daar zelf geen consequenties aan verbinden. DS/S!N zal dat dan zeker wel doen.

Lees hier de memo over de financiering van fietsbrug en Schreiersbrug

Reageren? Discussieer mee op onze Facebookpagina: https://www.facebook.com/sociaalinnef/posts/984203161736412

Foto: Jouke Douwe de Vries, S!N