Geitenstop?


(© klimkin / Pixabay)

In onze gemeente is een aanvraag gedaan voor een vergunning voor het houden van geiten. SIN is altijd waakzaam en bezorgd als het gaat om het houden van dieren. Vooral met betrekking tot dierenwelzijn en de grootte van stallen en inrichtingen.

SIN heeft tijdens de raadsvergaderingen van donderdag 7 maart vragen gesteld over deze aanvraag, aangezien de Provincie (na aandringen van de GGD Friesland) heeft besloten om een tijdelijke stop te zetten op het verlenen van vergunningen voor de geitenhouderij.

Wethouders Berends antwoordde dat de vergunning toch in behandeling is genomen omdat deze nog voor de stop van de Provincie was ingediend. De wethouder had geen antwoord op de vraag of er extra eisen of bepalingen worden opgenomen in de behandeling van de vergunning, rondom volksgezondheidsgevaren die gemoeid zijn met het houden van geiten.

SIN gaat dan ook verdere vragen stellen aan de wethouder, aangezien het verleden leert dat het houden van geiten allerlei gevaren kan opleveren. Gebleken is bijvoorbeeld dat niet alleen omwonenden, maar ook mensen die wandelen en fietsen langs een boerderij met geiten, gezondheidsproblemen kunnen krijgen.