‘Jobinder blijft binnen begroting en krijgt gratis nummer’

Dongeradeel Sociaal/S!N hekelde vanavond in de commissie Mienskip de slechte beantwoording van haar schriftelijke vragen over mobiliteitscentrale Jobinder. Na ruim 5 weken wachten waren die antwoorden zeer algemeen en ontwijkend. Tijdens de vergadering kwam wethouder Pytsje de Graaf plotseling wel met antwoorden. Ze verwacht dat Jobinder binnen begroting zal blijven en haar inzet is dat het telefoonnummer van Jobinder gratis wordt.

Maar de zorgen van DS/S!N zijn nog niet weggenomen. Zorgen die fractievoorzitter Jouke Douwe van DS/S!N begin februari eerst persoonlijk met wethouder Pytsje de Graaf besprak. Uit gesprekken van de partij met o.a. de taxibedrijven kwam naar voren dat het niet goed ging met de planning en dat er daarom veel meer busjes/taxi’s rijden, met veel minder mensen erin, dan voorheen. Dit zou kunnen leiden tot veel hogere kosten voor de betrokken gemeentes.

De wethouder deed hier echter niets mee. DS/S!N koos er vervolgens voor om schriftelijke vragen te stellen om cijfers over het aantal busjes, de bezettingsgraad en de financiën van Jobinder boven water te krijgen. Die cijfers kwamen niet, ondanks dat de partij 5 weken op de antwoorden moest wachten. “Hoe serieus worden wij dan genomen?” vroeg De Vries zich hardop af.

En ook na vanavond is het nog volstrekt onduidelijk óf en wanneer DS/S!N de cijfers wél krijgt.

20 procent overschrijding
Uit nieuwe gesprekken van DS/S!N deze week met de taxibedrijven komt naar voren dat er nog steeds veel ‘loze ritten’ zijn (ritten waarbij geen passagiers worden meegenomen), dat er nog steeds van ‘hot naar her’ wordt gereden en dat er slecht gecommuniceerd wordt door de mobiliteitscentrale. Bovendien zouden er, zo blijkt uit de gesprekken met de taxibedrijven, veel meer kosten gemaakt worden. Wel 20 procent meer. Als dit klopt, zou de overschrijding op kunnen lopen tot tussen de €300.000,- en €500.000,-.

ABD en PvdA haastten zich vanavond om die bedragen en de onderbouwing ervan in twijfel te trekken. Ze vonden het bovendien belachelijk dat DS/S!N hiermee kwam.

De (fractie)leden van DS/S!N hebben hier lak aan en vinden het hun rol als volksvertegenwoordigers om naar mensen te luisteren en hun zorgen en klachten in de raad naar voren te brengen. Zeker als het gaat om gemeenschapsgeld en zulke grote bedragen.

Eén lichtpuntje was er nog wel. De wethouder liet weten dat het haar inzet is om het telefoonnummer van Jobinder gratis te maken. DS/S!N had hier in januari om gevraagd.

Lees hier de ‘antwoorden’ op de schriftelijke vragen over Jobinder

Reageren? Discussieer mee op onze Facebookpagina: https://www.facebook.com/sociaalinnef/posts/990409137782481

Lees hier het artikel ‘Hogere kosten en slechte planning bij WMO-vervoer Jobinder’

Foto: RTV NOF