Raad toch geen haast met tweede bedrijfswoning Prins in Hantumhuizen

In maart diende de coalitie nog een motie in om een tweede bedrijfswoning mogelijk te maken voor de familie Prins in Hantumhuizen. Die motie werd raadsbreed aangenomen. Nu, een half jaar later, blijkt de haast bij alle andere partijen verdwenen. Dongeradeel Sociaal diende nog een motie in, maar kreeg geen enkele steun.

In de motie in maart vroeg de coalitie het college om te onderzoeken of een tweede bedrijfswoning mogelijk kon worden gemaakt en, zo ja, zo spoedig mogelijk met een voorstel te komen. Daarmee zijn, volgens Dongeradeel Sociaal, verwachtingen gewekt. Na een onderzoekje door de wethouder blijkt het allemaal toch lastiger dan gedacht. Ook al zijn de meningen daarover verdeeld. Ook zou er een precedentwerking vanuit gaan. Volgens Dongeradeel Sociaal had de coalitie dit in maart ook al kunnen weten.

De coalitie kwam nog wel met een ‘excuusmotie’, waarin zo snel mogelijk met een nieuw bestemmingsplan voor de nieuwe gemeente Noardeast-Fryslân moet worden begonnen, maar daarmee duurt het nog minimaal tot begin 2019, voordat de familie Prins een nieuwe aanvraag kan indienen. Dongeradeel Sociaal vindt dat allemaal veel te lang duren en diende daarom zelf een motie in om de tweede bedrijfswoning alsnog mogelijk te maken, maar de rest van de raad ging hier niet in mee. Gevolg: de familie Prins zal mogelijk nog tot 2020 moeten wachten, totdat de tweede woning er staat. Dramatisch voor de familie Prins, aldus Dongeradeel Sociaal, en niet goed voor de geloofwaardigheid van de Dongeradeler raad.

Foto: pieterdokkum.nl