Dongeradeel Sociaal doet mee aan raadsverkiezingen

dongeradeelsociaal_300x120a

DOKKUM – GrienLinks en de fractie De Vries/Van der Galiën gaan in de gemeente Dongeradeel meedoen aan de raadsverkiezingen. Zij doen dat met een gezamenlijke lijst onder de naam Dongeradeel Sociaal.

,,GrienLinks stiet foar duorsum en sosjaal,” zegt fractievoorzitter Jouke Douwe de Vries van de fractie De Vries/Van der Galiën. ,,En wy steane foar kristlik en sosjaal. Dat liket my in geweldige kombinaasje.”

Het contact met GrienLinks is enkele maanden geleden ontstaan. Het initiatief kwam van De Vries en Van der Galiën. ,,Ik folgje al in skoft de religywurkgroep De Linker Wang fan GrienLinks,” zegt De Vries. ,,Dat wie de reden om kontakt te sykjen. Ik sjoch in soad raakflakken. Boppedat hawwe wy sûnt de ferkiezings fan 2010 altyd goed kontakt hân mei GrienLinks.”

Sinds juni werken beide partijen achter de schermen samen. Zo worden onder meer de raadsvergaderingen voorbereid. Onlangs heeft de fractie De Vries/Van der Galiën zich bijvoorbeeld uitgesproken tegen het miljoenen euro’s kostende project om de Súd Ie bevaarbaar te maken. Ook wil Dongeradeel Sociaal zo snel mogelijk een fusie tussen de gemeenten Dongeradeel, Dantumadeel, Kollumerland en Ferwerderadeel.

Dongeradeel Sociaal staat open voor samenwerking met meer partijen, zegt De Vries die beoogd lijsttrekker is. ,,Ik soe it moai fine as oare sosjale partijen harren by ús oanslute soenen.” Verder zoekt Dongeradeel Sociaal nog mensen voor de kandidatenlijst.

De leden van GrienLinks stemmen op 30 september over het voorstel om als Dongeradeel Sociaal aan de verkiezingen mee te doen. De Vries is in ieder geval enthousiast: ,,Wy geane foar fjouwer sitten.”