Werkbezoek NG Shipyards, 19 januari

Fractie en bestuur van S!N (Sociaal in Noardeast-Fryslân) was vrijdag 19 januari te vinden op de scheepswerf van NG Shipyards. De politieke partij liet zich bijpraten door het Lauwersoogse familiebedrijf, waarbij ‘ balans’ alles is. 

Doorgaans gaan politieke partijen in de eigen gemeente op werkbezoek. Toch maakte S!N vrijdag 19 januari een uitstapje naar de haven van Lauwersoog in de gemeente Het Hogeland. De gemeente Noardeast-Fryslân is namelijk voor 40% aandeelhouder in die haven. Daarnaast werken er veel inwoners uit de regio in Lauwersoog. 

Bij Next Generation (NG) Shipyards draait alles om balans. Zowel in het ontwerpen van boten alsook in de uitvoering van het personeelsbeleid. De fractie van S!N zag hoe NG Shipyards praktische uitvoering geeft aan een harmonieuze balans tussen People, Planet en Profit. De drie P’s van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. S!N was dan ook onder de indruk van de visie, veelzeidigheid en vooruitstrevendheid van dit bedrijf.

“S!N en NG Shipyards vinden elkaar in duurzaamheid,” verklaart Sjoerd Keizer het bezoek van die partij aan Lauwersoog. “Zij hebben een duurzame focus op het gebied van bouwen, repareren en onderhouden van schepen. Dat spreekt ons als partij erg aan.” Het bedrijf is volop bezig met de ontwikkeling rondom het autonoom varen en het (om)bouwen van schepen op waterstof. 

Brandstof besparing

“Daarmee besparen we schipeigenaren vaak vele tonnen aan brandstof per jaar,” verduidelijkt Albert Keizer (overigens geen familie), mede-eigenaar van NG Shipyards. “Wij zouden graag zien dat de gemeente Noardeast-Fryslân, maar ook de provinsje Fryslân, met waterstof aan de slag gaat,” aldus het fractielid Keizer. “Het is de manier om van fossiele brandstof af te komen. Naast dat het duurzamer is, bespaart het ook financieel.” 

Verder legde Keizer aan de politici uit hoe het familiebedrijf verantwoordelijkheid neemt voor de volgende generatie. “Balans hierin is alles.” Daarbij valt te denken aan aanpassingen in het evenwicht, materiaal, ontwerp en functionele gebruik. Naast de balans in het ontwerp van het schip is NG Shipyards zich erg bewust van de balans tussen economie en ecologie. 

Zo ontwikkelde het bedrijf in 2018 het eerste hydrografische schip dat fossielvrij op HVO (plantaardige brandstof) voer én tegelijkertijd een grote reductie in geluidsoverlast onder water liet zien. Het bedrijf won hiermee een prijs en heeft al vele duurzame tenders binnen weten te halen.

Wadduurzaam

Naast dat het bedrijf alle disciplines voor duurzame scheepsbouw zelf in huis heeft, werkt men samen met universiteiten, onderzoeksbureaus, de visserij, Green Shipping Wadden Sea en is men onderdeel van Duurzame Haven Coalitie Lauwersoog. Als onderdeel van de Stichting Wadduurzaam, heeft deze stichting al vergevorderde plannen voor het compleet verduurzamen (en fossielvrij maken) van de haven van Lauwersoog . Bijzonder is dat deze stichting hierbij het schip de Ecolution van Wubbo Ockels als vlaggenschip gebruikt.