Fractievoorzitter S!N bewijst kennis van Duurzaamheid

Vrijdagmiddag 12 april werd het Energiecafé van Elkenien Grien aan de Rondweg in Dokkum geopend. Op woensdag- en zaterdagmiddag is het café open voor iedereen die iets wil doen met groen(e energie), zoals zonnepanelen, een warmtepomp of tips om energie te besparen.

Bouwe de Boer opende het café en nam de aanwezigen mee in de wereld van energie. Doelstelling van de stichting Elkenien Grien is om (voormalig) Dongeradeel in 2030 CO2 neutraal te laten zijn. Om deze doelstelling te halen zijn nog vele maatregelen nodig. Het is mogelijk om in één keer voor de omslag te gaan, maar dat vraagt een grote investering en daardoor is het voor weinig mensen haalbaar.

Begin klein, begin met bewustwording. Hoeveel CO2 wordt eigenlijk opgewekt met dagelijkse bezigheden als douchen of Netflixen? En is het nu zuiniger om met de hand af te wassen of de vaatwasser aan te zetten? Een kopje thee zetten met een waterkoker of een fluitketel op het gas?  Deze en andere vraagstukken werden voorgelegd in de workshop “Van bewustwording naar gedragsverandering” van Janine Bos van Ekwadrant.

Onze fractievoorzitter Rebecca Slijver wist als enige aanwezige alle dilemma’s juist te duiden. Het leverde haar een certificaat op, als bewijs dat zij “alle kennis heeft van duurzaamheid en dat ze in de duurzaamheid-doe-stand staat”.