Stem 21 maart tegen Sleepwet bij referendum

In Ferwerderadiel, Dongeradeel en Kollumerland c.a. stemmen we op 21 maart niet voor de gemeenteraad, dat doen we pas op 21 november bij de herindelingsverkiezingen van de nieuwe gemeente Noardeast-Fryslân. Op 21 maart gaan we alleen naar de stembus voor het referendum over de Sleepwet of de Wiv (Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten). S!N adviseert om tegen de Sleepwet te stemmen. Hieronder een artikel van GroenLinks en een filmpje van de SP met uitleg over de Sleepwet en waarom we daar tegen moeten stemmen.

Stem 21 maart tegen de Sleepwet

Op 21 maart is het referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, ook wel Sleepwet genoemd. GroenLinks is tegen een wet waardoor geheime diensten een sleepnet kunnen inzetten en onschuldige mensen in groten getale af kunnen tappen.

Zo mogen ze in een wijk waar een verdacht persoon woont, ook alle niet- verdachte burgers in die wijk afluisteren. Ook kunnen onderschepte gegevens nu worden gedeeld met buitenlandse geheime diensten, zoals die van Turkije of de VS. Zelfs zonder dat onze diensten weten wat ze precies weggeven.

Wel is het goed om de wet aan te passen aan het internettijdperk. Het werk van geheime diensten is zo belangrijk dat we dat goed willen regelen in de wet en niet willen overlaten aan de toevallige goede bedoelingen van de zittende minister. Want wat doet een nieuw kabinet? Met het referendum is er een kans de huidige wet te verbeteren door alles wat belangrijk vinden in één keer goed in de wet vast te leggen.

Daarom presenteren we een realistisch alternatief, de reparatiewet ‘Vertrouwen in geheime diensten begint hier’ waarmee we daadkrachtige geheime diensten mogelijk maken en tegelijkertijd de vrijheid van onschuldige mensen beschermen.

Meer weten? Lees het opinieartikel van Kathalijne of kijk of jouw vraag beantwoord wordt bij onze veelgestelde vragen.

Zie ook het onderstaande filmpje van de SP