Prestatieafspraken Thús Wonen zonder prestatie

Dongeradeel Sociaal/S!N stelde donderdagavond vragen in de commissie Omkriten over de nieuwe prestatieafspraken die gemaakt zijn met woningcoöperatie Thús Wonen. En wat bleek? De prestatieafspraken verlangen eigenlijk helemaal geen prestatie.

Dat werd duidelijk uit de beantwoording van wethouder Esther Hanemaaijer. Zo vroeg DS/S!N naar de eerdere prestatieafspraken; of die gehaald zijn en geëvalueerd zijn. Daarop moest de wethouder het antwoord schuldig blijven.

Ze gaf vervolgens aan dat het niet zozeer prestatieafspraken zijn, als wel afspraken tussen de gemeente en Thús Wonen die in gesprekken met Thús Wonen op tafel zijn gekomen. “En wat als die afspraken niet nagekomen worden?” vroeg Johan Lammering van DS/S!N. Dat is namelijk de afgelopen jaren ook regelmatig gebeurd. Ook daar kon wethouder Hanemaaijer geen antwoord op geven. Duidelijk was wel dat daar geen sanctie op staat.

Daarna vroeg Lammering naar de duurzamer maken van de huurwoningen van Thús Wonen. Thús Wonen blijkt namelijk minder op energiebesparing in te zetten dan collega-woningcoöperatie Noordwest-Friesland. Ook daar was geen prestatie aan gekoppeld, liet Hanemaaijer weten.

Volgende maand is Thús Wonen uitgenodigd om een presentatie in de gemeenteraad te geven. DS/S!N zal dan haar kritische vragen zeker opnieuw stellen.

Foto: Thús Wonen, Burmaniastrjitte in Anjum