S!N is een samenwerkingsverband van Dongeradeel Sociaal, GroenLinks en leden van SP, D66 en PvdA

“Geen mega CDA-windmolens bij Dokkum”

windturbines_dokkum2_623x389

“Dongeradeel Sociaal wil windmolens op zee en zonnepanelen en energiebesparing op land.” Dat zei lijsttrekker Jouke Douwe de Vries van Dongeradeel Sociaal donderdagavond tijdens het lijsttrekkersdebat op het gemeentehuis in Dokkum. “Wij zijn dan ook tegen de mega-windmolens van 200 meter hoog die het CDA tussen Rinsumageest en Dokkum wil plaatsen.”

“Wij zijn groot voorstander van schone energie, maar wij willen ook ons mooie open landschap behouden,” aldus De Vries. “Zonnepanelen, zeker de nieuwste generatie, zijn een veel beter alternatief. En ook energiebesparing, zoals de isolatie van woningen, levert veel meer op. Bovendien kunnen de bedrijven in onze gemeente daarvan profiteren.”

Op dit moment wordt, in opdracht van de provincie Fryslân, onderzoek gedaan naar mogelijke locaties voor de plaatsing van grote windturbines. Zo wordt ook gekeken naar het gebied tussen Rinsumageest en Dokkum, waar CDA Dantumadiel vijf windmolens van 200 meter hoog wil neerzetten. De Vries: “200 meter hoog! Dat is gigantisch! Ter vergelijking: de Achmeatoren in Leeuwarden is 115 meter hoog.”

CDA Dantumadiel zorgde er medio vorig jaar voor dat de plaatsing van deze mega-windturbines werd opgenomen in het bestemmingsplan. Lijsttrekker Esther Hanemaaijer van CDA Dongeradeel gaf tijdens het debat geen antwoord op de vraag hoe zij over deze plannen denkt.

Hierboven een eigen fotoimpressie van de windmolens bij Rinsumageest. Hieronder ter indicatie een bestaande 200 meter hoge windturbine bij Medemblik.

medemblik_windmolen200m

Deze post heeft 2 reacties

 1. Alles valt in het niet bij 200 meter hoge super turbines. Onderzoek van de Recron en de Hiswa heeft aangetoond dat mogelijk wel 30% van de toeristen weg zullen blijven als de onnodige windturbine plannen doorgaan in Friesland. Een klap voor de werkgelegenheid.

  De centrale as wordt ondertunneld aangelegd om het landschap te sparen, dat is toch niet te rijmen met de plaatsing van gigantische windturbines?
  Bovendien heeft het CPB de regering geadviseerd om de windturbineplannen voor 5 jaar te stoppen. Energie genoeg, Duitsland dumpt overtollige energie op onze markt tegen afbraakprijzen.

  Uitstekend dat Dongeradeel Sociaal op een goede manier opkomt voor het behoud van het woongenot, de weidsheid, het landschap, de natuur en de recreatie in de regio!

 2. Windmolens plaatsen is reeds een achterhaalde zaak; zie Duitsland
  Vele deskundigen op het gebied van windenergie hebben berekend, dat de enorme kosten voor het vervaardigen en plaatsen van deze windmolens in de verste verte niet opwegen tegen de energieopbrengst; m.a.w. onze kosten voor energie worden straks
  nog hoger.
  Bovendien zijn er al vele geluiden die inzetten op kernenergie; onwetendheid gaat al gauw gepaard met afkeuring, terwijl wijlen prof.Kistemaker (groot kernenergiedeskundige) zich uitsprak als volgt: Ik woon liever vlak bij een kerncentrale dan in het Botlekgebied bij Rotterdam.

Geef een reactie

Sluit Menu