“Geen mega CDA-windmolens bij Dokkum”

windturbines_dokkum2_623x389

“Dongeradeel Sociaal wil windmolens op zee en zonnepanelen en energiebesparing op land.” Dat zei lijsttrekker Jouke Douwe de Vries van Dongeradeel Sociaal donderdagavond tijdens het lijsttrekkersdebat op het gemeentehuis in Dokkum. “Wij zijn dan ook tegen de mega-windmolens van 200 meter hoog die het CDA tussen Rinsumageest en Dokkum wil plaatsen.”

“Wij zijn groot voorstander van schone energie, maar wij willen ook ons mooie open landschap behouden,” aldus De Vries. “Zonnepanelen, zeker de nieuwste generatie, zijn een veel beter alternatief. En ook energiebesparing, zoals de isolatie van woningen, levert veel meer op. Bovendien kunnen de bedrijven in onze gemeente daarvan profiteren.”

Op dit moment wordt, in opdracht van de provincie Fryslân, onderzoek gedaan naar mogelijke locaties voor de plaatsing van grote windturbines. Zo wordt ook gekeken naar het gebied tussen Rinsumageest en Dokkum, waar CDA Dantumadiel vijf windmolens van 200 meter hoog wil neerzetten. De Vries: “200 meter hoog! Dat is gigantisch! Ter vergelijking: de Achmeatoren in Leeuwarden is 115 meter hoog.”

CDA Dantumadiel zorgde er medio vorig jaar voor dat de plaatsing van deze mega-windturbines werd opgenomen in het bestemmingsplan. Lijsttrekker Esther Hanemaaijer van CDA Dongeradeel gaf tijdens het debat geen antwoord op de vraag hoe zij over deze plannen denkt.

Hierboven een eigen fotoimpressie van de windmolens bij Rinsumageest. Hieronder ter indicatie een bestaande 200 meter hoge windturbine bij Medemblik.

medemblik_windmolen200m