Nu al één ambtelijke organisatie in DDFK

herindeling nof

De colleges van Dongeradeel, Dantumadeel, Ferwerderadeel en Kollumerland willen zo snel mogelijk naar één ambtelijke organisatie. Zij willen de discussie over een herindeling in DDFK-verband niet afwachten.

De gemeenteraden van Dantumadeel en Ferwerderadeel zijn tegen een herindeling, terwijl Dongeradeel en Kollumerland staan te springen om met z’n vieren één gemeente te gaan vormen. Er komen echter zo veel taken vanuit het Rijk op de gemeentes af dat de colleges niet meer kunnen wachten op de herindelingsdiscussie. Een grotere ambtelijke organisatie is nodig om de vele nieuwe taken aan te kunnen. Aangezien Dantumadeel en Ferwerderadeel wél voorstander zijn van een ambtelijke fusie, willen de colleges nu zo snel mogelijk tot één ambtelijke organisatie zien te komen.

Als opmaat naar een herindeling zien wij de vorming van één ambtelijke organisatie wel zitten, maar dan moet die herindeling niet lang daarna, binnen één à twee jaar, wel volgen. Dat zal wat ons betreft volstrekt duidelijk moeten zijn, voordat verdere stappen worden ondernomen. Eén ambtelijke organisatie die continu moet wachten op de besluitvorming in vier gemeenteraden, zien wij absoluut niet zitten. Voor even, voor we één gemeente zijn, natuurlijk wel…

Over twee weken discussiëren we hierover in de gemeenteraad van Dongeradeel.