Compensatie of niet; S!N blijft mordicus tegen gaswinning Ternaard

Zojuist werd in Ternaard de uitkomst van het Omgevingsproces bekendgemaakt. De NAM wil de regio met 6 miljoen euro per jaar compenseren, als de gaswinning daadwerkelijk doorgaat. Naar verwachting zal er 10 jaar geboord gaan worden, en zal dit bedrag dus kunnen oplopen tot maximaal 60 miljoen euro. De feitelijke beslissing over het doorgaan van de gaswinning is nog niet genomen.

S!N is altijd mordicus tegen de gaswinning geweest en zal dat ook altijd blijven. De uitkomst van het omgevingsproces, in de vorm van een compensatie van 6 miljoen euro per jaar, heeft niets aan dit standpunt veranderd. Ongeacht de hoogte van de compensatie, of een mooi geformuleerd ‘ontzorgingstraject’, blijven wij faliekant tegen het boren onder de kwetsbare natuur van Werelderfgoed de Waddenzee.

Wij hebben ook gehoord dat de definitieve beslissing over de gaswinning nog niet is genomen. Wij blijven dus onverminderd strijden tegen dit voornemen. Wij houden het college dan ook aan de motie waarin de raad zich uitspreekt tegen gaswinning, en die in februari bijna raadsbreed is aangenomen. Ook vanavond bevestigde burgemeester Hayo Apotheker dat ‘de gemeente altijd tegen de gaswinning zal blijven’, ongeacht de uitkomsten van dit Omgevingsproces. Wij zullen de burgemeester en het college blijven aanmoedigen om dit actief uit te dragen en hiernaar te blijven handelen.

Raadslid Johan Lammering bood daarom tijdens de informatiebijeenkomst een ingelijste versie van de motie nogmaals aan Programmamanager Ruud Cino van het Ministerie aan (zie foto).