Sociaal Domein: Oproep aan onze collega’s in Den Haag

In de gemeenteraadsvergadering van donderdag 9 mei pleitte S!N bij de andere partijen om contact  te zoeken met de landelijke partijen in Den Haag. Wij maken ons heel veel zorgen over het Sociaal Domein. De gemeenten hebben enorme tekorten en organisatorisch is het Sociaal Domein nog steeds niet voor elkaar. Dit heeft grote gevolgen op financieel gebied, maar ook komt de zorgverlening in de knoei. Daarom doen wij een beroep op onze collega’s in Den Haag. Hieronder de brief die wij stuurden naar de fracties van GroenLinks, SP en D66.

Geachte collega’s,

De fractie van S!N (Sociaal in Noardeast-Fryslân) heeft tijdens de raadsvergadering van 9 mei jl. opgeroepen een signaal af te geven aan de landelijke partijen inzake de problemen binnen het Sociaal Domein.

Het probleem speelt natuurlijk in heel veel gemeenten. Richting de VNG zijn diverse acties gaande en bij deze doen wij een beroep op onze collega’s in Den Haag, waar het beleid bepaald wordt. Het signaal zal in de Tweede Kamer opgepakt moeten worden.

  • Het gaat dan om de compensatie voor de grote toename (bij ons 30%) in de WMO als gevolg van het abonnementstarief. Daar worden de gemeenten nog niet voor gecompenseerd.
  • Er is nu 350 miljoen eenmalig toegezegd en voor de komende jaren nog eens 190 miljoen (zie: https://nos.nl/l/2283743), maar dat is veel te weinig om de tekorten op te vangen. 

Voor de gemeenten wordt het steeds moeilijker de zorg te verlenen die nodig is en daar maken wij ons grote zorgen om. Daarbij komt dat de gemeenten in de financiële problemen raken omdat het gewoonweg niet meer te betalen is. Daarom doen wij dringend een oproep aan de beleidsbepalers om serieus te kijken naar de problemen die er binnen het Sociaal Domein spelen.   

Bij voorbaat dank voor uw aandacht en heel graag ontvangen wij een reactie.

Met vriendelijke groet,

Sjoerd Keizer

Namens de fractie van S!N, Sociaal in Noardeast-Fryslân (www.sin.frl)