IJsfontein zeker vijf maanden later klaar

Gisteren maakte de gemeente Dongeradeel in een persbericht bekend dat er ‘meer tijd nodig is voor het bouwen van de IJsfontein in Dokkum’. Vandaag meldde de Leeuwarder Courant dat de fontein zeker vijf maanden later klaar is.

Vijf maanden! Dan is het jaar van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad 2018 bijna voorbij. Op 18 mei had de fontein namelijk klaar moeten zijn voor de startfestiviteiten.

“Het uitkristalliseren van de techniek heeft veel tijd gevraagd.” Zo wordt in het persbericht als reden aangedragen. “Het is zelfs even spannend geweest of het überhaupt haalbaar was.” Dongeradeel Sociaal/S!N heeft bij de start van het project in 2016 al grote vraagtekens gezet bij de technische haalbaarheid van de IJsfontein. Dat dat nu pas duidelijk is, vindt DS/S!N dan ook onbegrijpelijk. Als gemeente zou je dit al lang uitgezocht moeten hebben.

Vraag is nu waarom we de IJsfontein eigenlijk nog bouwen en waarom de Markt in Dokkum zo nodig over de kop moest. Alles moest immers wijken om de IJsfontein op tijd klaar te krijgen. Zelfs 4000 handtekeningen tegen de plannen voor de Markt werden genegeerd. En dan nu dit! DS/S!N noemt dit de ‘zoveelste blunder van de gemeente’ in het hele planproces.

En dan is nog de vraag hoe het zit met de onderhoudskosten van de fontein. DS/S!N vreest voor hoge kosten, juist vanwege de complexe techniek in en om de fontein. En hoe onderhoudsgevoelig zal de IJsfontein straks zijn? Of staat hij straks binnen de kortste keren water te lekken? De tijd zal het leren…

De IJsfontein in Dokkum kon al niet op een warm onthaal rekenen, maar de startfestiviteiten zullen in ieder geval ronduit ijzig zijn.

Het artikel uit de Leeuwarder Courant

Lees hier het persbericht op de website van de gemeente Dongeradeel

Reageren? Discussieer mee op onze Facebookpagina: https://www.facebook.com/sociaalinnef/posts/979261725563889

Foto: 11fountains.nl