Vlag uit vanwege vast contract peuterleidsters

peuterspeelzalendongeradeel

In de Tweede Kamer is besloten dat vanaf 2018 peuterspeelzalen worden omgevormd tot voorscholen, om peuters een betere basis te geven. Alle peuters gaan dan 2 dagdelen per week naar de voorschool en er komen meer leidsters op de groep. Het college in Dongeradeel heeft echter besloten dat eerder moet dan 2018 en het liefst meteen. Hals-over-de-kop wordt dit nieuwe beleid er nu doorgedrukt. Het bestuur van de Stichting Peuterspeelzalen Dongeradeel (SPD) zag geen toekomst meer en stapte op.

In plaats van te zoeken naar een nieuw bestuur, besloot het college de opdracht aan te besteden aan (commerciële) kinderopvangorganisaties. Halverwege deze aanbesteding werd besloten om met 2 organisaties verder te gaan, omdat het college dan haar eisen kon stellen. Welke eisen dat zijn, blijft nog steeds onduidelijk.

Dan valt het besluit om met beide partijen in zee te gaan, het ene bedrijf neemt de peuterspeelzalen in Holwerd en Dokkum over, de andere in de rest van de dorpen. SKF (Stichting Kinderopvang Friesland) biedt de leidsters een vast contract aan met behoud van de opgebouwde rechten. KidsFirst biedt alle leidsters een jaarcontract aan en daarna zien we wel verder. Alle opgebouwde rechten komen daarmee te vervallen voor deze leidsters.

De SPD trekt aan de bel bij de gemeenteraad in Dongeradeel. Op donderdag 30 juni volgt een motie waarin het college wordt opgeroepen om zich maximaal in te spannen voor een gelijkwaardige arbeidsovereenkomst voor alle werknemers van de SPD.

De zomer staat voor de deur en de tijd begint te dringen, voor de leidsters die zo graag met zekerheid de zomeren gaan, maar ook voor de raad om in deze haar controlerende taak uit te voeren nu het zomerreces voor de deur staat.

Zaterdag 2 juli geeft SKF al aan, na een telefoontje van de oppositie, dat zij alle leidsters een vast contact met behoud van alle opgebouwde rechten aan wil bieden. De wethouder reageert niet meteen enthousiast op dit nieuws. Maar donderdagavond rond half 11, als de leidsters de hele avond al in spanning zitten, nadat om 18:00 een spoeddebat is aangevraagd, geeft de wethouder aan dat ‘s middags besloten is om op dit aanbod van SKF in te gaan.

De vlag kan uit!