Sjoerd en Jikke maken indruk tijdens groot protest tegen gaswinning onder de Waddenzee

Foto: Hans Knijff Fotografie

Gisteren demonstreerden wij, samen met honderden andere mensen, tegen de voorgenomen gaswinning onder de Waddenzee. Het was een indrukwekkend protest tegen het besluit van minister Blok om gaswinning vanuit Ternaard tóch toe te staan.

Namens S!N mocht raadslid Sjoerd Keizer de mensen toespreken. Sjoerd deed dat zelf maar kort omdat hij besloot om het grootste deel van zijn spreektijd aan de toekomstige generatie te gunnen. Voor hen en hun kinderen en kleinkinderen moet dit unieke natuurgebied tenslotte behouden blijven.

De 10-jarige Jikke de Wit uit Kollumerpomp vertelde, naast Sjoerd, een verhaal over de Kanoet. Als de gaswinning doorgaat zal deze vogel steeds minder voedsel kunnen vinden en steeds minder plek hebben om uit te rusten op zijn reis naar Afrika.  Jikke: “ik ben ontzettend boos dat onze regering hier onder het wad naar gas wil gaan boren! De regering moet toch juist alle bewoners beschermen? Dus ook de dieren. En ook de Kanoet.”

Bekijk hier een filmpje van het verhaal van Sjoerd en Jikke:

Het verhaal van Sjoerd en Jikke maakte veel indruk op de toehoorders. SP Tweede Kamerlid Sandra Beckerman zei zei na afloop dat eigenlijk juist Jikke op haar plek in de Tweede Kamer zou moeten zitten tijdens het debat over dit onderwerp komende woensdag.

Het protest was georganiseerd op initiatief van de SP Statenfractie en werd ondersteund door veel andere Statenfracties, lokale politici, natuur-en milieuorganisaties en Tweede Kamerleden. Sprekers waren onder andere de Tweede Kamerleden Sandra Beckerman (SP) en Henk Nijboer (PvdA), Monique Plantinga van Tsjingas en Frank Petersen van de Waddenvereniging.