Een brug te ver voor S!N

S!N ontvangt veel berichten van inwoners, ondernemers en historici die zich fel tegen de extra loopbruggen verzetten. De tegenstand groeit en de besluitvorming is uitgesteld tot de zomer van 2022.  S!N zal in de raad uiting geven aan de tegenstand die nu breed onder de inwoners aanwezig is.

“Onbegrijpelijk,” noemt fractievoorzitter Rebecca Slijver van S!N het plan voor een extra loopbrug aan het Noorderbolwerk in Dokkum. S!N vindt dit letterlijk en figuurlijk een brug te ver. Eerder sprak S!N zich al uit tegen de extra brug van het Harddraverspark naar het Oosterbolwerk.

Onlangs haalde Dokkum nog een plek in de top 5 van mooiste vestingsteden van Nederland. Juist vanwege haar prachtige bolwerken. “Daar moeten trots op zijn,” zegt Rebecca Slijver, “trots op de oude historie van onze admiraliteitsstad. Dat moet je niet willen aantasten met een extra loopbrug en al helemaal niet met twee bruggen.”

Eerder dit jaar stemde S!N voor de plannen voor het Harddraverspark, maar tegen een extra loopbrug van het Harddraverspark naar het Oosterbolwerk. Die brug is onderdeel van de plannen voor de grootschalige herinrichting van het Harddraverspark, waarbij S!N zich jarenlang heeft ingezet voor behoud van de aanwezige sportclubs. Dat laatste is gelukt, maar een extra brug vindt S!N overbodig en onwenselijk.

Voor de zomer werd in de plannenmakerij een tweede loopbrug uit de hoge hoed getoverd. Als onderdeel van de Noordelijke stadsentree dit keer. Via die brug zou je vanaf het Panwurk bij de Jumbo rechtstreeks naar het Bolwerk moeten kunnen lopen. Als voordeel wordt genoemd dat je dan sneller in de binnenstad bent. In werkelijkheid scheelt het echter maar enkele tientallen meters. S!N vindt dit dan ook totaal overbodig. Bovendien zijn er ook ondernemers gevestigd nabij de huidige brug aan de Aalsumerpoort en aan de Koornmarkt. Die ondernemers zou je dan links laten liggen.

De ondernemers zijn dan ook verdeeld over het plan en lokale historici gruwen zelfs van de plannen voor de extra bruggen. Om nog maar te zwijgen over de vele inwoners die S!N benaderen en het nut en de noodzaak er absoluut niet van inzien. “Nog even en we zien door al die bruggen het Bolwerk niet meer,” wordt er al gegrapt.

S!N vindt: wees zuinig op onze mooie bolwerken én onze financiën, verkwansel ze niet met extra bruggen.