Een oplossing voor de jeugd in het Fûgellân

Gisteravond in de raadsvergadering betoogde S!N raadslid Manon van der Meij dat er een oplossing moet komen voor de jeugd in het Fûgellân in Dokkum:

De Pannakooi in het Fûgellân in Dokkum, al jaren een begrip. Destijds geplaatst door heel veel inzet van de wijkraad. Ik fiets vaak langs de Pannakooi en er werd altijd heel veel gebruikt van gemaakt, er werd niet alleen gevoetbald en gebasketbald, het was ook een ontmoetingsplek.

Weten jullie eigenlijk wat een panna is? Ik heb het even opgezocht; een panna is een beweging waarbij één voetballer de bal tussen de benen van de tegenstander door krijgt. In het straatvoetbal dat grotendeels draait om dit soort bewegingen worden panna’s gebruikt om de tegenstander buitenspel te zetten.

En dat is volgens mij nou precies wat er hier ook aan de hand is; de gemeente is buitenspel gezet door omwonenden die overlast ervaarden en klachten hebben ingediend.

S!N staat voor voorzieningen in dorpen en in de wijken. Als de rechter dan een besluit neemt dat de kooi wegens overlast dicht moet, vinden wij dat heel erg. Als er dan niet een hoge kooi mag staan, moet er toch iets anders te realiseren zijn voor de jeugd, een alternatieve speelvoorziening, een trapveldje misschien?

In deze wijk wonen heel veel kinderen en jongeren. Die hebben gewoon recht op een plek om te spelen en te sporten. Daarom kunnen wij ons goed vinden in de motie en dienen wij hem mee in.

De afgelopen periode hebben we alles op alles gezet om te onderzoeken of de pannakooi in het Fûgellân zou kunnen blijven. Dit nadat bekend werd dat de gemeente, na een rechterlijke uitspraak, heeft moeten besluiten dat de pannakooi weg moet. Samen met andere partijen hebben we onderzocht of er niet toch nog een uitweg voor de pannakooi is. Helaas blijkt dit, na de klachten van omwonenden en de rechterlijke uitspraak daarover, echt onmogelijk. De gemeente staat buitenspel en heeft geen andere optie.

S!N en andere partijen vinden dit een groot gemis voor de wijk en willen dat er een oplossing moet worden gezocht. In de gisteren aangenomen motie wordt het college opgeroepen om, met de wijkraad in overleg te gaan om de pannakooi of vergelijkbare speelattributen te (her)plaatsen.

De aangenomen motie lees je hier.