Gemeenteraad vraagt college mogelijkheden waterstof te onderzoeken

De afbeelding hoort bij het artikel over 90 miljoen Europese subsidie voor een groene waterstofketen in het Noorden: https://www.h2owaternetwerk.nl/h2o-actueel/waterstof-biedt-noordelijke-provincies-nieuwe-kansen

Gisteravond heeft de gemeenteraad unaniem een motie aangenomen waarmee het college wordt opgeroepen om te onderzoeken welke mogelijkheden het gebruik van waterstof kan bieden. De motie werd ingediend door S!N, samen met VVD, CDA, FNP en CU.

De motie roept het college op om de ontwikkelingen rondom waterstof nauwlettend te volgen, en te onderzoeken of waterstof ook in onze gemeente kan worden toegepast. De raad verzoekt het college verder om waterstof als serieuze optie mee te nemen in toekomstige nota’s en voorstellen over de energietransitie en duurzaamheid.

Waterstof blijkt in de industrie al een uitstekende vervanger van aardgas, en kan een belangrijke bijdrage leveren aan CO2 neutraal rijden. Op dit moment zijn diverse gemeenten al aan het experimenteren met waterstof als duurzame warmtebron. De provincie Groningen is voorloper op het gebied van waterstof, en het wagenpark van de gemeente Groningen rijdt erop. Grote bedrijven zoals Shell en KLM doen grote investeringen in onderzoek naar toepassingen van waterstof in hun branche.

Waterstof kan dus een belangrijke oplossing gaan vormen in de puzzel die de noodzakelijke energietransitie vormt. Vandaag berichtte de Leeuwarder Courant dat er 90 miljoen Europese subsidie is toegekend om in het Noorden een groene waterstofketen te ontwikkelen. Dit mooie nieuws is een extra aanmoediging om op korte termijn waterstofbeleid te ontwikkelen in de gemeente.