Monumentenstatus Lytse Slot, Villa Nova, te Veenklooster

Foto: www.statenenstinzen.nl

Afgelopen week heeft raadslid Sjoerd Keizer vragen gesteld aan het college over de verkoop van het Lytse Slot, Villa Nova, in Veenklooster. De eigenaars van dit monumentale pand (die het altijd zeer zorgvuldig hebben onderhouden) hebben besloten het te verkopen. Tot onze schrik bleek dit pand echter niet op de lijst van Rijksmonumenten voor te komen, hoewel menigeen dacht dat dit wel het geval was. S!N is dan ook bezorgd over het behoud van dit prachtige pand.

Het Lytse Slot is een zeer fraai pand, behorend tot de categorie historische buitenplaatsen in Fryslân en daarmee behoort het tot het unieke bezit van het beschermd dorpsgezicht en Village of Tradition van Veenklooster. Samen met Fogelsanghstate, park en tuin, hertenkamp, driepuntsbrug, de Brink, monumentale panden zoals het oude dorpscafé, behoort het tot één geheel, een zogenaamd ensemble.

Sjoerd Keizer vroeg het college er alles aan te doen om te zorgen dat dit pand wordt toegevoegd aan de Rijksmonumentenlijst, en als zodanig wordt toegevoegd aan het ensemble van Veenklooster.

Gelukkig is inmiddels bekend geworden dat het pand is gekocht door een echtpaar dat er wil gaan wonen en er alles aan wil doen om het in zijn oude staat te bewaren.