‘Alles behalve breuk volstrekt ongeloofwaardig’

koopzondagdokkum_coalitie

Bezinning in Dokkum lijkt zinloos. Dat kopte de Leeuwarder Courant afgelopen zaterdag, nadat de CU donderdagavond brak met het coalitieakkoord door tegen de koopzondag te stemmen. Ook Dongeradeel Sociaal vindt dat alles behalve een breuk in de huidige coalitie volstrekt ongeloofwaardig zou zijn.

Maar liefst 3 schorsingen brachten de CU afgelopen donderdag tijdens de raadsvergadering niet op andere gedachten. Zij waren en bleven tegen de koopzondag, ondanks het feit dat ze daar in het coalitieakkoord wel voor getekend hadden. Een politieke doodzonde, die normaliter onmiddelijk leidt tot een breuk in de coalitie. Maar niet in Dongeradeel. Mede-coalitiepartijen CDA en FNP wilden eerst een bezinningsperiode. Afgelopen donderdag was echter al duidelijk dat de CU niet op haar schreden terug zal keren. Waarom zetten CDA en FNP de CU dan niet meteen aan de kant?

Omdat CU-wethouder Boorsma goed zou liggen in de raad, zo werd gezegd. Nou, Dongeradeel Sociaal heeft zich meermalen kritisch uitgelaten over zijn opereren op sociale zaken. Wij denken daarbij vooral nog terug aan de slechte wijze waarop de huishoudelijke hulp is afgeschaft. Boorsma wil bovendien niet los van zijn partij aanblijven als wethouder, zo schreef het Friesch Dagblad vandaag, dus ook dat is geen optie.

De CU is bovendien niet bereid, zo lezen we in de Leeuwarder Courant, om een mea culpa uit te spreken, zoals CDA en FNP eisen. Kortom, de breuk lijkt definitief. Maar daarover gaan de partijen eerst vandaag nog in gesprek.

Voor Dongeradeel Sociaal zou het in ieder geval volstrekt ongeloofwaardig zijn, als CDA en FNP alsnog met de CU verder zouden gaan. De CU is een onbetrouwbare coalitiepartner gebleken en als je niet meer op elkaar aan kunt, is de samenwerking voorbij. Zo werkt dat in de politiek.

Hoe dan verder?
CDA en FNP zouden natuurlijk met z’n tweeën deze coalitie voort kunnen zetten. Met 11 van de 19 raadszetels hebben ze daarvoor de benodigde meerderheid. Maar anderhalf jaar geleden riepen ze beide bij de coalitieonderhandelingen nog dat ze een brede coalitie wilden met een derde partij erbij, dus hoe geloofwaardig zou het dan nu zijn om gezamenlijk verder te gaan? Bovendien liggen er nog een aantal pittige dossiers, onder andere op het sociaal domein, waarbij een breed draagvlak in de raad van groot belang is.

Nee, het zou CDA en FNP sieren als ze, na het afkondigen van de definitieve breuk vandaag of morgen, wederom in gesprek zouden gaan met alle oppositiepartijen in de Dongeradeler raad om de mogelijkheden van een nieuwe coalitie te verkennen. Daarbij stelt de ABD, nadat ze bij de verkiezingen in 2014 nog afvielen, al heel duidelijk haar kandidatuur. Dat kunnen we opmaken uit de reactie van fractievoorzitter Pieter Braaksma in het Friesch Dagblad vandaag.

Dongeradeel Sociaal vindt het in ieder geval van groot belang dat er een stevige nieuwe wethouder komt, die goed sturing geeft aan alle nieuwe ontwikkelingen in het sociaal domein en die bovenal een sociaal gezicht toont. Dongeradeel Sociaal constateert namelijk dat er nu nog veel geld niet bij de doelgroep terecht komt, gezien de tonnen die dit jaar overblijven bij de huishoudelijke hulp en de persoonsgebonden budgetten (PGB’s). Dat vinden wij onverteerbaar. Wij zullen een nieuwe wethouder daar dan ook kritisch op toetsen.

En een wethouder van DS-huize? Als CDA en FNP daar al open voor zouden staan, zouden we daar eerst een stevig gesprek over moeten hebben. Wij zullen het huidige coalitieakkoord in ieder geval niet klakkeloos overnemen en ook de bezuinigingen op het minimabeleid, die in de begroting voorgesteld worden, zijn voor ons onbespreekbaar. Aan de andere kant zouden wij prima een goede wethouder kunnen leveren; met bovenal een sociaal gezicht.

Eerst maar eens zien hoe het allemaal gaat lopen de komende dagen…

 
Luister hier naar ons interview met Omrop Fryslân

Lees hier het artikel uit het Friesch Dagblad van 2 november 2015.

Hieronder het artikel uit de Leeuwarder Courant van 31 oktober 2015.
Bezinning in Dokkum lijkt zinloos LC-20151031

Lees ook: Overleeft coalitie Dongeradeel debat over koopzondag?